Djuren
Kom och hälsa på våra bondgårdsdjur!
Här på Ladan hittar du några av de vanligaste bondgårdsdjuren. De går ute i sina hagar på dagarna så du kan komma förbi och titta. Alla djur har tillräcklig yta för att kunna gå undan eller gömma sig när de vill vara ifred men oftast väljer de att hålla sig framme. Har du tur så är de sugna på gos och då kommer de fram till staketet för att hälsa!
Värmlandsfår
Värmlandsfår tillhör allmogefåren, några gamla svenska fårraser som varit nära utrotning men som nu bevaras i genbank. På Ladan har vi fem tackor som får besök av en bagge på hösten. Lammen brukar födas i april. Värmlandsfår kan ha många olika färger och teckningar men det vanligaste är att de är någon nyans av brunt.
Får är av naturen lite lättskrämda, de kan reagera starkt på förändringar i miljön och nya situationer. Men när de är vana vid människor blir de också fruktansvärt keliga. Några av våra får är supergosiga oavsett vem som kommer, medan några är mer avvaktande med främlingar men gosiga med de som de känner.
Får är väldigt bra på att känna igen både varandra och oss människor - de kan komma ihåg ett 20-tal ansikten utan ha träffats på flera år.
Fjällnära ko
Fjällnära är en grupp inom fjällkorna som är helt fria från inblandning av moderna mjölkraser. Våra kor Lotta och Kajsa har bott hos oss länge, de är över tio år gamla - dubbelt så gamla som moderna mjölkkor brukar bli!
Korna tar det mesta med ro - som sig bör i deras ålder. Men de kan även busa till det ibland och springa ett varv i hagen eller gnugga huvudet i marken - det här ser man ofta på våren när de är glada över att vintern äntligen släpper taget.
Fjällnära kor har överlevt i århundraden i hårda förhållandet, men det är nog inget som Kajsa och Lotta känner till. De är väldigt bekväma och om det regnar ser ni dem antagligen ligga inbäddade i sitt vindskydd. Det bästa de vet är att bli kliade och borstade.
Lotta är världskänd från ett klipp som blev viralt där hon spelar fotboll.
Jämtget
Jämtgetter är en av tre hotade lantraser av get som bevarats i Sverige. Som namnet antyder kommer den här gruppen från jämtlandstrakten, det har finns även Lappget från norr, och Göingegeten som hittats i Skåne.
Getterna är nyfikna, påhittiga och lite speciella djur. De är överlevnadsspecialister som förr i tiden hade en viktig roll som hushållsdjur för fattiga familjer som inte hade råd med en ko. När lantbruket moderniserades fanns inte så stort behov av getter och idag hålls de oftast i egenskap av sällskapsdjur eller i bevarandesyfte.
Getter har ett stort behov av sysselsättning och nya utmaningar. Får de inte det hittar de på egna äventyr - som att försöka ta sig igenom staket!
Minigris
Minigrisar är framavlade av människor, till en början för att användas inom forkning eftersom grisar och människor har väldigt liknande inre organ. På 90-talet blev de väldigt populära som husdjur, tyvärr har det lett till en del oseriös avel och myter kring grisars skötsel och beteendebehov.
Trots sin mindre storlek är minigrisarnas beteendebehov inte långt ifrån vildsvinens, de vill lägga många timmar varje dag på att söka föda och bygga bo. Något som kan bli problematiskt om man bor i lägenhet...
Grisar är väldigt lätta och roliga att träna, de lär sig snabbt vad som lönar sig och kan tränas till alla möjliga beteenden. Vår förra gris Alma som var spruträdd lärde sig att ge en startsignal för när hon var beredd så att veterinären kunde ge sprutan på hennes villkor.
Holländsk kanin
Holländsk kanin är inte en hotad svensk lantras, men de är väldigt trevliga kaniner för vår typ av verksamhet! De är ofta lugna, sociala och nyfikna vilket passar om man vill att de ska våga umgås med besökare. De har stående öron, kort päls och en naturlig avlång form på huvudet, det gör att de är mindre benägna att få genetiskt orsakade hälsoproblem som många sällskapsraser drabbas av.
Våra kaniner heter Ninja och Yolandi. De har bott ihop sedan de var små så de är väldigt bra kompisar. I oktober 2022 fick vi lite oväntat en ny kanin som hittades övergiven i en skokartong. Hon heter Ruth och kommer få bo hos oss tills vi hittar ett eget hem till henne. Tyvärr kommer hon inte överens med Yolandi så vi kommer nog inte kunna behålla henne.
Köpa eller sälja djur?
Är du intresserad av att köpa eller sälja djur så kan du kontakta Katrin: stallansvarig@ladanibacka.se. Vi är anslutna till MV/CAE-programmet och får och getter är registrerade i genbankerna.
Till salu: Gotlandsruss
Våra gotlandruss Jako och Norma är till salu om rätt hem dyker upp.
Vi har beslutat att sälja dem eftersom vi inte tycker att vi har förutsättningar för att ge dem optimalt med utevistelse och aktivering.
Norma KL (2008, fux, sto) är en social, pigg och nyfiken ponny. Hon är känslig och lyhörd, och förväntar sig detsamma från de som hanterar henne. Om du försöker tvinga henne till något så kommer hon protestera kraftigt, men om du samarbetar med henne gör hon alltid sitt bästa och är väldigt pepp på att vara med! Hon älskar att gå på promenad, och har inget emot att ha någon på ryggen men hon är inte ridutbildad.
Norma är uppväxt i flock och har haft föl. Hon verkar vara socialt kompentent och ha lätt att umgås med andra hästar. Hon är inte trygg med att bli lämnad ensam. (Går bra att vara med människor men inte helt själv). Inga problem att hantera, vaccinera, duscha och verka om man är lyhörd för hennes signaler.
Jako KL (2004, brun, valack) är en lugn och trygg kille som inte hetsar upp sig i onödan. Han är både riden och körd på traditionellt vis men de sista åren har vi bara tränat belöningsbaserat och vi har inte lärt in några nya signaler för körning och ridning. Dock en del gymnastikövningar och tricks från marken.
Jako har haft ett lindrigt fånganfall för några år sedan och sedan dess har han inte gått på kraftigt bete. Han har dock fixat att gå på nerbetat gräs utan symptom.
Han har även haft problem med lederna både hos förra ägaren och hos oss och antagligen gör det att han inte rör på sig så mycket som han skulle behöva för han går lätt upp i vikt. Han behöver träna balans och kroppskontroll i första hand, tex skritt i kuperad terräng. Han kan få ont av konditionsträning och ensidiga rörelser.
Jako är helt lugn med att vara ensam, dusha, åka transport, hanteras av hovslagare och veterinär samt att promeneras med vagn eller ryttare. Han kan "stänga av" och upplevas envis eller frånvarande om man försöker tvinga honom till saker men han är matmotiverad och rolig att träna belöningsbaserat.